Založ si blog

Európska politická impotencia

Z pražského stretnutia 43 európskych lídrov nie je chystaný žiadny písomný záver, žiadna konkrétna dohoda – uviedol český minister zahr. vecí Bc. Jan Lipavský. Táto veta nádherne ilustruje esenciu tzv. európskej jednoty a politiky. Či lepšie povedané impotencie a večnej neschopnosti európskych inštitúcii formulovať niečo jasne, úprimne, vecne, zrozumiteľne či rázne.
Nemožno sa čudovať, že sa ruskí propagandisti z „európskej jednoty“ vysmievajú. Jediné čo títo lídri dokážu, sú (okrem ničenia vlastných ekonomík) celé mesiace chrlenia absolútne vyprázdnených vzletných fráz o európskych hodnotách, o odsudzovaní agresie, a to je jedno na akej platforme. Nie „Zjednotení v rozmanitosti“, ale „Nekonečné tliachanie o ničom“ by malo znieť heslo EÚ.
Reálnu tvár európskych inštitúcií ilustruje trebárs filmové spracovanie knihy Y. Varoufakisa, gréckeho ekonóma a ľavičiara, ministra financií v čase jednania o riešení gréckeho dlhu. Lídri najsilnejších štátov a tiež predstavitelia kľúčových inštitúcii (napr. ECB) s ním jednali ako s handrou (v súkromí, pred novinármi pokrytecky zavádzali), hoci bol ďaleko lepší ekonóm ako množstvo protekčných tajtrlíkov zo spomenutých inštitúcií.
A napokon netreba zachádzať ani do takej minulosti, stačí si vypočuť slová predsedníčky eur. komisie Ursuly von der Layen, ktorá sa priamo vyhrážala Talianom pred voľbami, že ak si zle vyberú, tak „my už máme nástroje ako na vás“. Čo len pripomína staršiu zmienku eurokomisára G. Oettingera, ktorý Talianom pohrozil, že „trhy ich už naučia koho majú voliť“, keď sa názor talianskej centrálnej banky a politikov líšil od vôle ECB.
Jeden z lídrov tých popredných krajín – E. Macron už pri predošlých talianskych voľbách konštatoval, že ich demokraticky zvolená väčšinová vláda je „leprou, ktorá sa šíri“. A odporúčam si tiež pozrieť predvčerajší rozhovor na ČT24 s Lipavským a vysokým predstaviteľom EÚ pre zahr. politiku J. Borrellom, kde prvý zmienený poklonkuje Borrellovi ako Proktor kapitánovi Harrisovi v Policajnej akadémii a s úsmevom tvrdí, že Nemci by nás určite nenechali v štichu, keby nemáme dostatok energetických zásob, a hoci aj oni nemajú, podelili by sa isto.. a určite nepatríme do druhej časti dvojrýchlostnej Európy, sme všetci na jednej lodi, máme zaradenú prvú rýchlosť… načo chýbalo už len aby mu Joseph hodil kocku cukru.
No sranda podľa mňa nie je, že tento vysoký predstaviteľ pre zahr. veci a bezpečnosť na otázku ruskej jadrovej hrozby nedokázal povedať jedinú jasnú vetu. Povedal: nebudeme to rozoberať, nebavme sa o tom. Som presvedčený, že ak by k jadrovému útoku došlo, Borell by sa stále riadil tou istou odpoveďou a všetci lídri by akurát zaplavili facebooky a twittery patetickými frázami „ostro odsudzujúcimi takéto konanie“ a zvážili deviaty a desiaty balík sankcií.
Jediné v čom sú vedúce inštitúcie EÚ schopné, sú teda vyhrážky voči vlastným členom. Tým slabším.

Do akej miery sme spoločnosťou bez náboženskosti?

21.04.2020

Gustav LeBon vo svojej Psychológii davu už koncom 19. storočia popísal to, čo v súčasnosti vo svojich bestselleroch často zdôrazňuje Y.N. Harari (a kopec autorov medzi nimi). Že spoločnosť je vždy svojím spôsobom náboženská, a aby akékoľvek ľudské spoločenstvo mohlo existovať (resp. aspoň ako-tak efektívne fungovať), potrebuje spoločné mýty – kolektívne [...]

Strach zo slobody

24.09.2018

Takýto názov nesie knižka Ericha Fromma, ku ktorej som sa nedávno náhodou dostal. Písal ju vcelku dávno, ale mám dojem, že jej téma je dnes viac ako aktuálna. Občas som rozmýšľal prečo najviac nenávisti v internetových diskusiách šíria ľudia s najnižším vzdelaním a najhorším zamestnaním. Názov uvedenej knihy to celkom trefne vystihuje. Ľudia mali vždy v histórií [...]

Egon Bondy vs. konšpirátori, úvahy o nutnosti globálnej genocídy.

17.04.2017

Kedysi, v dávnejších dobách internetu, som sa dostal k zopár konšpiračným teóriám, ktoré som vtedy – naivne – pokladal za serióznu žurnalistiku. Hovorili napr. o tom ako úzka skupina finančníkov (oligarchov) ovláda svet, alebo sa o to v dobrej viere pokúša, prostredníctvom „bábkových vlád“ a tzv. globalizácie. Teda, že ide o nejaké privilegované [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6957x
Priemerná čítanosť článkov: 1739x

Autor blogu

Kategórie